Nieuws

 Solliciteren? Zomaar keuren mag niet!14-6-2016
Nieuwe baan? Zomaar keuren mag niet!

Solliciteert u naar een nieuwe baan? Dan kan het gebeuren dat de werkgever u van te voren medisch wil laten keuren. Soms kan dat, maar vaak mag dat niet! Zomaar keuren mag nooit, voor aanstellingskeuringen bestaan in Nederland dan ook strenge regels.

Wat is een aanstellingskeuring?

Een aanstellingskeuring is een onderzoek dat een bedrijfsarts verricht in het kader van een sollicitatieprocedure. Het onderzoek kan bestaan uit het invullen van vragenlijsten, een gesprek met een bedrijfsarts en eventueel lichamelijk- of laboratoriumonderzoek.

Wanneer is een keuring toegestaan?

Kort gezegd: alleen als het voor een functie noodzakelijk is dat een werknemer aan bepaalde medische eisen voldoet. In de praktijk gaat het om functies met risico’s voor de gezondheid of de veiligheid van de werknemer zelf of van anderen. Voor deze functies gelden bijzondere functie-eisen. Voor functies zonder bijzondere functie-eisen mag dus niet worden gekeurd!

Wel voor duiker, niet voor administratief medewerker

Functies met bijzondere functie-eisen zijn bijvoorbeeld duikers, brandweermannen, piloten of beroepsmilitairen. In die gevallen mag een aanstellingskeuring onderdeel van een sollicitatieprocedure zijn. Maar voor de meeste banen gelden geen bijzondere functie-eisen, dus is een aanstellingskeuring  voor bijvoorbeeld een administratief medewerker of een receptionist onnodig en zelfs verboden. Een administratief medewerker met hoogtevrees kan heel goed zijn werk doen, maar voor een dakdekker kan dat anders liggen.

Meer weten over aanstellingskeuringen?

Heeft u een beperking, bent u chronisch ziek of langdurig ziek geweest en gaat u solliciteren? Bereidt u dan goed voor. Informatie vindt u op de website www.aanstellingskeuringen.nl. daar vindt u ook een handige digitale folder .

Heeft u vragen over of problemen met een medische keuring bij een sollicitatie? Dan kunt u terecht bij de Commissie Klachtenbehandeling aanstellingskeuringen (CKA). Deze is in het leven geroepen om voorlichting over aanstellingskeuringen te geven en eventuele klachten te behandelen. De CKA is een commissie van de Sociaal-Economische Raad (SER). Informatie hierover vindt u ook op www.aanstellingskeuringen.nl
Nieuwsbrief
E-mail
Nieuwsarchief
Raadpleeg ook ons nieuwsarchief!