Nieuws

 Heliomare start poliklinisch spreekuur voor sporters met een beperking27-11-2009


Heliomare start poliklinisch spreekuur voor sporters met een beperkingWijk aan Zee,  27 november 2009

Heliomare heeft in samenwerking met het Sport Medisch Adviescentrum Haarlem een Sport Medisch Adviescentrum opgericht voor sporters met een beperking/handicap.
Vanaf 1 januari 2010 start SMA Haarlem-Heliomare met een spreekuur voor sporters met een beperking. Op het spreekuur kunnen sporters terecht die, de unieke combinatie van een sportarts en een revalidatiearts, willen consulteren; in aanmerking willen komen voor een preventief sportmedisch onderzoek of een sportkeuzeadvies willen hebben met eventuele sportaanpassingen. Het poliklinische spreekuur wordt iedere maandagavond gehouden van
18.00 uur tot 22.00 uur in Heliomare te Wijk aan Zee.

Sporten… altijd
Heliomare vindt het belangrijk om sport en bewegen aan te bieden tijdens en na de revalidatie, daarom wordt dit structureel ingepast in het revalidatieproces. Aan het eind van de revalidatieperiode krijgt iedere patiënt een sportadvies mee. De hoop en verwachting is dat de patiënten in hun eigen thuisomgeving gaan sporten Als aanvulling op dit aanbod bieden we ook expertise tijdens de sportbeoefening. Gehandicapte sporters blijken in de praktijk toch regelmatig met vragen en knelpunten te zitten.

Vragen als:
‘Is deze sport goed voor mijn lichaam met mijn beperkingen?’
‘Ik wil graag meer gaan sporten, maar kan ik dat lichamelijk wel aan?’
‘Ik wil mijn trainingsprogramma voor mijn sport uitbreiden, daarom wil ik graag een inspanningstest ondergaan. Dan weet ik wat mijn mogelijkheden zijn?’
‘Ik ben hard aan het trainen voor mijn sport, doe ik dat wel op de goede manier?’
‘Ik heb last van mijn schouder tijdens het rolstoeltennis, wat moet ik doen?’

Professionals
De professionals die betrokken zijn bij het spreekuur van het Sport Medisch Adviescentrum Heliomare zijn: een sportarts, revalidatiearts en een verpleegkundige. Indien nodig kunnen andere professionals geconsulteerd worden. In het inspanningslaboratorium is een scala aan beweeg- en meetapparatuur aanwezig, welke ook te gebruiken zijn door rolstoelgebruikers.

Wat zijn de mogelijkheden?
Sporters met een beperking kunnen tijdens het spreekuur terecht voor:
  1. Consult bij sportarts/revalidatiearts. Sporters die vragen hebben op sportmedisch gebied in samenhang met hun beperkingen en klachten.
  2. Sporters die een preventief medisch onderzoek willen doen. Waarbij een aantal basistesten worden gedaan; ogen- en orentest, bloedwaardes meten, urine onderzoek, bloeddruk, rust ECG en een inspanningstest waarbij de gasuitwisseling wordt gemeten.
  3. Sporters die vragen hebben op allerlei gebied die betrekking hebben op hun sport.
Contact:
Wilt u gebruik maken van het spreekuur? U kunt, tijdens kantooruren, contact opnemen met het secretariaat van Heliomare sport, T (0251) 28 82 88 of e-mailen naar
info-sport@heliomare.nl.

Nieuwsbrief
E-mail
Nieuwsarchief
Raadpleeg ook ons nieuwsarchief!