Nieuws

 Second opinion nog niet voor iedereen vanzelfsprekend5-10-2015


​Survey Second Opinion ja of nee laat zien:

 
  • Driekwart van de rugpatiënten overweegt een second opinion
  • Slechts 3 van de 10 prostaatkankerpatiënten kiest voor een second opinion
  • Nog veel onbekend over hoe een second opinion aan te vragen binnen verzekeringspakket
  • Best Doctors ziet dat de behandeling wijzigt in 41% van de aangevraagde second opinions in Nederland


05 oktober 2015 -  Vandaag zijn de resultaten bekend gemaakt van een peiling over second opinion onder 689 rugpatiënten en prostaatkankerpatiënten, die samen met Best Doctors is gehouden. Daaruit blijkt dat driekwart van de rugpatiënten die meededen aan de survey overwoog een second opinion aan te vragen.  Onder prostaatkankerpatiënten overwoog slechts een derde dit te doen. Opvallend is dat er nog veel onwetendheid bestaat over het aanvragen van een second opinion, vooral onder prostaatkankerpatiënten.
Van de groep prostaatkankerpatiënten, die geen second opinion aanvraagt geeft maar liefst 7 van de 10 aan niet te weten hoe ze dat kunnen doen. Ze hebben ook geen idee of het onderdeel is van hun verzekerde zorg.  Aan de andere kant blijkt uit de resultaten dat mensen, die wel een second opinion hebben aangevraagd, daar zeer tevreden over zijn. Belangrijkste redenen voor het aanvragen van een second opinion zijn: vragen naar andere behandelopties, bevestigen van de diagnose, of inwinnen van medisch advies. Rugpatiënten doen dit ook als de behandelresultaten teleurstellend zijn.
Het niet aanvragen van een tweede mening is een gemiste kans, volgens Chris Laarakker van Prostaatkankerstichting.nl. “Mensen denken vaak langer na over het kopen van een koelkast dan de keuze van een arts. Maar juist als er sprake is van meerdere behandelopties is het belangrijk de alternatieven goed af te kunnen wegen en een second opinion aan te vragen.” aldus Chris Laarakker van prostaatkankerstichting.nl. “Helaas denken veel patiënten dat zij de goede band met de behandelend arts beschadigen en dat het bespreken van een second opinion een vorm van wantrouwen zou kunnen zijn. Kanker is echter een dermate ernstige ziekte dat de meeste artsen zelf ook een second opinion zouden overwegen. Onze keuzehulp kan mensen goed op weg helpen.”
Leen Voogt, van de Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten (NVVR): Artsen vinden het aanvragen van een second opinion vaak heel normaal. Patiënten weten echter nog niet altijd dat ze er gebruik van kunnen maken binnen hun verzekeringspakket.”
Samen met Best Doctors organiseerden beide patiëntenorganisaties de online survey, die afgelopen zomer werd gehouden onder hun achterban om te achterhalen wat de kennis en ervaringen zijn. Leen Voogt van de NVVR geeft aan dat zijn achterban eerder een second opinion zou moeten aanvragen, voordat de behandeling wordt beslist: “Dit voorkomt teleurstellingen als het behandelresultaat tegenvalt en veel persoonlijk en maatschappelijk leed.”
Volgens Léon Kempeneers van Best Doctors, een organisatie die second opinions verzorgt door internationale topspecialisten, is het aanvragen van een second opinion geen overbodige luxe. Uit onderzoek in Nederland tussen 2007 en 2014 blijkt dat in 27% van de gevallen bij consultatie van één van de specialisten uit het netwerk van Best Doctors de diagnose werd herzien. In  41% van de  gevallen werd een andere behandeling geadviseerd. De gemiddelde kostenbesparing door een wijziging van de behandeling is 5.090 euro per patiënt. “De second opinion helpt niet alleen de patiënt, maar ook de behandelend arts ,” aldus Kempeneers.
Meer resultaten staan vermeld in bijgaande infographic en op secondopinionjaofnee.nl
Beschikbare downloads

Persbericht
 
Infographic
 

Tip: Om PDF documenten te kunnen openen, lezen en uitprinten dient Adobe Acrobat Reader geïnstalleerd te zijn op uw computer. U kunt Acrobat Reader gratis downloaden.
Nieuwsbrief
E-mail
Nieuwsarchief
Raadpleeg ook ons nieuwsarchief!