Nieuws

 Deelnemen aan onderzoek bij het J v Breemen Instituut?29-11-2007
Deelnemen aan onderzoek?

Wilt u meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en behandeld worden in het Jan van Breemen Instituut in Amsterdam? Het JBI zoekt mensen met rugklachten die in wonen of werken in het postcodegebied 1000-2219 of 3400-3999.

Uw rugklachten behandeld en bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek? Dat kan!

In het Jan van Breemen Instituut (JBI) wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de behandeling van rugklachten. Voor dit onderzoek zoeken we nog mensen die voldoen aan onderstaande criteria.
 
 
Wie kan er deelnemen?
U kunt alleen deelnemen als u aan alle onderstaande criteria voldoet.

1)   U bent ouder dan 18 jaar en jonger dan 70 jaar
2)   U woont of werkt in het postcodegebied 1000-2219 of 3400-3999
3)   U heeft langer dan 3 maanden rugklachten
4)   U heeft korter dan 5 jaar klachten of uw klachten zijn in de afgelopen 5 jaar duidelijk verergerd
5)   U heeft last onder in uw rug
6)   U doet bepaalde activiteiten (bv. lopen, zitten, bukken, staan, werken, sporten) minder vaak of helemaal niet meer door uw rugklachten
7)   U bent verder vrij gezond en niet zwanger
8)   U beheerst de Nederlandse taal goed en bent in staat om vragenlijsten in te vullen
9)   U bent bereid om ongeveer 17 x naar het JBI te komen voor diagnostiek (3-5x) en behandeling (10 tot 14 weken lang 1x per week)
 
 
Hoe kunt u zich aanmelden?
Als u voldoet aan bovenstaande criteria kunt u zich aanmelden. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.
Per e-mail:   stuur een e-mail met uw naam, adres en telefoonnummer naar
rugklachten@janvanbreemen.nl
Telefonisch:  spreek uw naam, adres en telefoonnummer in op ons antwoordapparaat: 020 – 4123384
Ook voor uw vragen of als u mondelinge toelichting wilt kunt u hier terecht.
 
 
Achtergrond en doel van het onderzoek
Veel mensen hebben wel eens last van hun onderrug. Gelukkig gaat dit vaak vanzelf weer over. Helaas houden sommige mensen zoveel last van rugklachten dat het dagelijks leven eronder gaat lijden. Werk en/of huishouding gaat moeizamer en lopen, fietsen, lang zitten en/of staan wordt lastig. Het resultaat is dat mensen door hun rugklachten minder actief worden en de dingen die ze leuk en belangrijk vinden niet meer kunnen doen, of minder goed.

Er zijn veel verschillende behandelingen voor rugklachten die bewezen effectief zijn, maar het is nog onduidelijk welke behandeling het beste bij welke persoon past. In het JBI richt behandeling zich op uw activiteiten (u leert meer te doen of dingen anders te doen), op uw gevoel (bijvoorbeeld minder angstig zijn om uw rug te belasten) en op uw gedachten (bijvoorbeeld meer weten of anders denken over uw rug). Ook een combinatie van deze drie is mogelijk. Met dit onderzoek willen we er achter komen welke patiënten de meeste baat hebben bij behandeling die zich richt op de gedachten en ideeën die iemand heeft over zijn rugklachten. Dit wordt onderzocht op de afdeling revalidatie van het Jan van Breemen Instituut in Amsterdam. Gedachten die in de behandeling aan de orde kunnen komen zijn: hoe zijn de rugklachten ontstaan, wat verergert de klachten en hoe kunnen de klachten verminderd worden. Hoe iemand over zijn rug denkt, bepaalt ook wat iemand in het dagelijks leven zal doen of juist laten. Als iemand denkt dat zijn rug ernstig beschadigd kan raken door vaak te bukken, dan zal hij/zij dit ook niet graag doen. Omdat gedachten grote invloed hebben op wat u doet, is dit een belangrijk onderwerp in de behandeling.

Wat houdt deelname in?
U doorloopt onze normale procedure voor het starten van rugbehandeling in het JBI. Dit gaat als volgt: u bezoekt de revalidatie arts van het JBI (medische en revalidatie diagnostiek), u vult vragenlijsten in (dit noemen we ‘testen en meten’), u heeft een gesprek met de psycholoog (geschiktheid voor behandeling en inschatting van beïnvloedende factoren) en u heeft een afsluitend gesprek waarin besloten wordt of u voor behandeling in aanmerking komt.

De behandeling bestaat uit 10 tot 14 behandelingen. Deze vinden één keer per week plaats en duren een uur. Ook krijgt u huiswerkopdrachten. De behandeling is gericht op het weer hervatten van activiteiten die u nu niet of minder vaak doet vanwege uw rugklachten. In de behandelingen zet u samen met uw behandelaar uw ideeën en gedachten op een rijtje en bekijkt u of deze gedachten u helpen of juist remmen bij het doen van uw dagelijkse dingen. Samen zoekt u naar die gedachten die u helpen om uw dagelijkse activiteiten weer op te pakken, om die dingen te doen die u leuk, belangrijk en/of prettig vindt. U oefent de activiteiten die u weer wilt oppakken en bespreekt dit met uw behandelaar. U krijgt een vaste behandelaar en u kunt vooraf aangeven welke tijden of dagdelen het meest geschikt voor u zijn om naar het JBI te komen.

Voor het wetenschappelijk onderzoek vult u aansluitend op het afsluitende gesprek vragenlijsten in. Dit duurt maximaal 90 minuten, en is bedoeld om de begin situatie vast te leggen. Bij de afsluiting van de behandeling, na ongeveer 4 maanden, vult u opnieuw de vragenlijsten in (90 minuten). Zo komen we te weten wat er is veranderd tijdens de behandeling. Na 6 maanden en na 1 jaar nodigen we u uit voor een bezoek van 90 minuten om vragenlijsten in te vullen, zodat we ook weten wat u op lange termijn aan de behandeling gehad heeft.

Om goed te kunnen onderzoeken bij wie de behandeling het meest effectief is zal door het lot bepaald worden of u in de behandelgroep of de controle groep komt. Als u in de controle groep komt dan start uw behandeling na ongeveer 4 maanden. Iedereen die deelneemt aan het onderzoek krijgt dus ook behandelingen in het JBI.



Wat levert het op?
U krijgt behandeling voor uw rugklachten van een behandelaar uit ons gespecialiseerde rugteam én u draagt bij aan wetenschappelijk onderzoek. Met de uitkomsten van het onderzoek kan in de toekomst gerichter behandeld en verwezen worden: het helpt revalidatieartsen en behandelaars om de meest geschikte behandeling te kiezen voor iemand die rugklachten heeft. Zowel de patiënt als de gezondheidszorg heeft daar voordeel van.

Het JBI
Het JBI is de afkorting voor het Jan van Breemen Instituut, een revalidatiecentrum voor reumatologie en revalidatie. In 2005 bestonden we 100 jaar. We zijn een gespecialiseerd centrum met veel ervaring met revalidatie van chronische aandoeningen zoals chronische pijn, fibromyalgie en rugklachten. De behandeling van deze aandoeningen vindt plaats vanuit gespecialiseerde teams van professionals, bestaande uit een revalidatie arts, fysiotherapeuten, ergotherapeut, psycholoog en eventueel een maatschappelijk werker. Meer informatie over het JBI en een route beschrijving vindt u op www.janvanbreemen.nl.

Alvast bedankt voor uw medewerking!
Nieuwsbrief
E-mail
Nieuwsarchief
Raadpleeg ook ons nieuwsarchief!