Nieuws

 Vanaf 1 juli kan iedereen rechtstreeks naar de oefentherapeut27-6-2008
juni 2008

Vanaf 1 juli kan iedereen rechtstreeks naar de oefentherapeut

~ geen verwijsbrief (huis)arts meer nodig: betere toegang tot zorg ~

Zonder verwijsbrief van de (huis)arts naar de oefentherapeut Cesar/Mensendieck? Dat kan per 1 juli 2008. Vanaf die datum wordt namelijk Directe Toegankelijkheid Oefentherapie (DTO) van kracht. Deze voorziening waarmee de ministerraad onlangs, op voorstel van minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport  heeft ingestemd, maakt het mogelijk dat mensen zich direct bij de oefentherapeut kunnen melden, zonder tussenkomst van een (huis)arts.

Wanneer naar de oefentherapeut?
Oefentherapeuten Cesar/Mensendieck kijken naar het verband tussen klacht, lichaamshouding en bewegingsgewoontes en stellen voor elke patiënt een individueel behandelprogramma samen. De patiënt/cliënt krijgt inzicht in de reactie van zijn lichaam op pijn, (over)belasting en spanningen. De meest voorkomende klachten waar oefentherapeuten mee te maken hebben [1] zijn nek-, schouder- en rugpijn. Maar ook voor bijvoorbeeld arbeidsrelevante klachten, neurologische, reumatische, orthopedische en psychosomatische klachten kan de patiënt/cliënt bij de oefentherapeut Cesar of Mensendieck terecht.

De oefentherapeut en directe toegankelijkheid
“Oefentherapeuten zijn bewegingsspecialisten bij uitstek”, aldus Cokkie van Santen, voorzitter van de Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck (VvOCM), de beroepsorganisatie waar bijna 2000 oefentherapeuten bij zijn aangesloten. “Mensen met bewegingsklachten weten zelf vaak heel goed wat ze nodig hebben en wanneer oefentherapie de aangewezen behandeling is. DTO geeft de vrijheid om zelf, op eigen initiatief en zonder tussenkomst van de (huis)arts, een oefentherapeut voor de juiste behandeling in te schakelen om zo snel mogelijk aan herstel te werken. Dat dit goed werkt blijkt uit de invoering van deze maatregel voor fysiotherapie in 2006. Een kwart van de patiënten maakt hiervan al gebruik. Invoering van deze maatregel heeft niet geleid tot toename van de zorgvraag. De oefentherapeuten zien de DTO als een erkenning van hun professionaliteit.”

Hoe gaat DTO in z’n werk?
Na aanmelding zal de oefentherapeut de patiënt/cliënt eerst zorgvuldig screenen, waarbij gekeken wordt of de patiënt/cliënt met zijn klachten inderdaad bij oefentherapie Cesar/Mensendieck aan het juiste adres is. Belangrijk, want als het klachtenpatroon niet hoort bij een gezondheidsprobleem dat valt binnen het competentiegebied van de oefentherapeut, dan krijgt de patiënt/cliënt het advies om alsnog naar de arts te gaan. Na de screening onderzoekt de therapeut of oefentherapie voor de betreffende patiënt zinvol is. Zodra dat vaststaat, zal de oefentherapeut met de patiënt concrete afspraken maken over bijvoorbeeld, de start, de aard, de duur en het te bereiken doel van de behandeling.
Voor alle duidelijkheid: ‘directe toegankelijkheid’ is dus niet hetzelfde als ‘direct aan de beurt zijn’. Het spreekt natuurlijk voor zich dat de oefentherapeut alles in het werk zal stellen om zo snel mogelijk met de screening en de eventueel daaruit voortvloeiende behandeling te beginnen.

Is DTO voor iedereen?
De directe toegankelijkheid oefentherapie is voor iedereen in Nederland. Voorwaarden zijn er niet aan verbonden, dus het maakt in principe niet uit wat de zorgvraag is of wat de klachten zijn. Het kan zijn dat (nog) niet elke zorgverzekeraar DTO vergoedt. Het advies is daarom goed de polisvoorwaarden van de verzekering te bekijken of informatie te vragen bij de oefentherapeut.

Meer informatie?
Kijk voor meer informatie op http://www.oefentherapeut.nl/. Daar vindt u ook de oefentherapeuten bij u in de buurt.


[1] Gebaseerd op onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL)
Nieuwsbrief
E-mail
Nieuwsarchief
Raadpleeg ook ons nieuwsarchief!