Nieuws

 Meldactie EPD van de NPCF26-5-2009


Medisch dossier van de toekomst


Wat vindt u van het elektronisch patiëntendossier (EPD)?


De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) is benieuwd naar ervaringen van patiënten met hun huidige medische dossier en dat van de toekomst: het landelijk EPD. Van 25 mei tot 5 juni houdt de NPCF een meldactie via http://www.consumentendezorg.nl/meldactieepd.


Medisch dossier van vandaag
Iedere zorgverlener houdt een medisch dossier bij over zijn patiënten. De meeste zorgverleners werken voor zichzelf met een digitaal medisch dossier. In sommige gebieden worden gegevens al regionaal uitgewisseld. Een soort regionaal EPD dus. Bijvoorbeeld met de apotheker en de arts in het plaatselijke ziekenhuis. Onduidelijk is echter hoe de uitwisseling van gegevens geregeld is. Wie krijgt welke gegevens? En gaat dat wel op een veilige manier? Als je op vakantie gaat, weet de plaatselijke apotheker of arts in het ziekenhuis niets. Met het landelijk EPD wordt dat beter, strikter en veiliger geregeld. Minister Klink verwacht het landelijk EPD begin 2010 in te kunnen voeren

Voordelen
De NPCF is voorstander van een landelijk EPD. Zij vindt het belangrijk dat zorgverleners veilig en betrouwbaar relevante medische gegevens met elkaar kunnen delen. Dat maakt de kans op medische fouten kleiner en artsen kunnen beter samenwerken. Daarnaast is het prettig dat u niet steeds hetzelfde verhaal hoeft te vertellen bij verschillende artsen. Natuurlijk kan het landelijk EPD alleen gebruikt worden onder strikte voorwaarden en is toegang niet zomaar mogelijk. U moet bijvoorbeeld altijd toestemming geven voordat een zorgverlener uw medisch dossier mag inzien. Alleen zorgverleners die direct betrokken zijn bij uw behandeling mogen het inzien. Zoals de huisarts, apotheker en arts in het ziekenhuis. Zij krijgen ook bepaalde toegangscodes.

Nadelen
Wat als u de voordelen niet ziet van het landelijk EPD? Het kan zijn dat u toch gevaar ziet voor de privacy en de veiligheid van het systeem in twijfel trekt. Dan kunt u bezwaar aantekenen bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op dit moment heeft ongeveer vijf procent van de Nederlanders bezwaar aangetekend.

Meldactie EPD
Heeft u ervaringen met het huidige medische dossier? Heeft u wel eens meegemaakt dat gegevens ontbraken en u de verkeerde medicijnen meekreeg? Werkt uw zorgverlener al regionaal met een soort EPD? Wat verwacht u van het landelijk EPD? De NPCF hoort graag wat u vindt. Meld uw ervaringen van 25 mei tot 5 juni op http://www.consumentendezorg.nl/ of bel naar 030 - 29 16 777. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

[Inzet]

De moeder (85) van meneer de Vries kreeg een medicijn van de huisarts voorgeschreven terwijl de cardioloog had aangegeven dat ze deze niet meer mocht gebruiken. Meneer de Vries: “ Je zou toch verwachten dat het gewoon in de computer staat? Maar nee, de huisarts was niet ingelicht door de cardioloog. Het stond dus niet in het dossier van haar huisarts.”.
Ook mevrouw van Dijk (47) tobt al jaren met rugproblemen en heeft daarvoor al een aantal artsen bezocht. “Mijn ervaring is dat artsen weinig contact met elkaar zoeken. Ik regel zelf in overleg met de huisarts wie welke informatie krijgt. En ik vraag altijd zelf een kopie van de onderzoeksresultaten op. Ja, ze vinden me weleens een lastige patiënt. Dat maakt me niets uit. Mijn gezondheid gaat boven alles!”
Nieuwsbrief
E-mail
Nieuwsarchief
Raadpleeg ook ons nieuwsarchief!